Ja ja ja Herren är Owner och slaven är property och property betyder egendom.

Det säger sig självt att en egendom inte har någon vilja om vad som ska hända med den – utöver att tas omhand på ett bra och riktigt sätt. Och det säger sig självt att det är Ägaren av egendomen som bestämmer hur egendomen ska utvecklas. Lägger man mycket tid, pengar och möda på sin egendom kommer den behålla sitt användningsområde och värde, kanske utvecklas till och med. Om man inte bryr sig om den, kommer den bli dammig, ligga i träda och troligen försämras.

Slaven har uppenbarligen svårt att förstå detta. När slaven besvarade den roliga enkäten och strök över olika punkter (många till och med) så kunde det uppfattas som att det var någon slags beställning från Herren. ” Förnedra mig gärna, men håll dig till det som jag har bestämt! ”

Ja, slaven var totalt egoistisk när den besvarade enkäten. Tänkte på sig själv, sin lust och sin vilja.

Eller så kunde det uppfattas som gränser, ”Förnedra mig gärna men det som är överstruket får inte förekomma!”

Det är förstås tanklöst av slaven. Slaven har inga gränser gentemot Herren. Han har full bestämmanderätt och om han enbart vill göra överstrukna saker från listan, så är det helt ok förstås.

Men mer välvilligt kan man se det som information från slaven; Herren får inblick i slavens känslor och det kan i sig vara värdefullt. Fast Herren känner redan slaven utan och innan. Det var nog inte många överraskningar på den där listan för Herren.

Man kan också se det som en rolig grej bara. Som inte betyder något särskilt alls. Lite som underhållning? Förströelse?

Slaven tänker på att det Herren gör är antingen för att han själv vill det, njuter av det eller så. Eller så är det för att hjälpa slaven (och honom själv) att utvecklas. Det är de enda anledningarna som finns. Det är precis så det ska vara.

Slaven litar på Herrens omdöme när det gäller såna här saker. Slaven känner lite som att den har gjort fel när den publicerade nåt som kan ses som en önskelista och ska be Herren om bestraffning vid lämpligt tillfälle för att slaven tänkt på sina egna lustar istället för Herrens.

Det känns mycket bra att ha kommit till den här insikten! Slavens mål är att finna njutning helt och fullt i att tillfredsställa Herren. Och att enbart vilja det som Herren vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s