Slaven har fått en ny klarhet (eller är den nygammal? Den känns utvecklad i varje fall!) om sin roll som slav. Det kom en kommentar på ett inlägg som väckte starka känslor hos slaven.

Den välbekanta känslan av underlägsenhet. Känslan när någon ”förklarar” för slaven trots att slaven redan vet. Känslan när någon får känna sig duktig och må bättre på slavens bekostnad.

Den känslan som varat genom större delen av livet.

Först på förskola och i skola. Lärare och annan personal som ständigt berättar självklarheter. De är auktoriteter och vuxna, man har inget annat val än att lyssna, lyda, ta emot. Ibland har de fel, men som elev gör man bäst i att vara tyst för läraren blir sur om någon påpekar.

På rasten, klasskompisar som skryter och skrävlar. Som vill vara bättre, större, vackrare, ha finare kläder. Slavens minnen är att andra ständigt tryckte ner den för att den var duktig i skolan eller hade nya kläder eller var söt. T ex när slaven blev skolans lucia. Då kom det massor av kommentarer om hur en lucia inte kunde vara så kort som slaven, eller borde vara brunögd för att duga, exemplen på hur fel slaven var som lucia var otaliga. Det fanns mycket dåligt att säga om slaven som lucia tydligen, fast den hade blivit framröstad av eleverna på skolan. Slaven var tyst och tog emot. Det var jobbigt att gå där och veta att de andra tyckte att den inte dög. Men den klarade det.

När slaven blev äldre – samma visa om igen. Det ska sägas att på gymnasiet (och självklart på universitet) hade lärarna en annan attityd och uppskattade om någon elev/student hade något eget att tillföra. Men klasskompisar – det var samma visa som tidigare. Slaven måste framhålla att den aldrig blivit mobbad. Det har bara blivit så att slaven har blivit ett jämförelseobjekt, någon som andra får kraft av. Samtidigt som de tagit kraft från slaven.

Lång historia kort – till och med på nuvarande arbetsplats började det med en jämförelse från en annan person. Vi var båda nyrekryterade och skulle presenteras på intranätet. Vi fick vara med på samma foto. Den andra personen (givetvis en kvinna) utbrast ”Guuud vad skönt att inte ha sånt hår som du, vad glad jag är över mitt hår.”

Att lyfta andra, att utsätta sig själv för smärtan i att vara det sämre jämförelseobjektet har blivit slavens roll. Har den någonsin haft en annan typ av relation till människor? Ja, i familjen och släkten. Där är det inte alls någon jämförelse som pågår från andra. Men i övrigt. Det är som att slavens enda värde i förhållande till andra är att ge dem kraft. Slavens kraft är outsinlig. Den är svag och känns oftast sinande, men den tar ju aldrig slut. Slaven klarar av det. Den lever vidare och drar ändå en gräns när situationen riskerar att knäcka slaven.

Plötsligt förstår slaven varför den inte klarar av att ha normala vänskapsrelationer och varför tidigare kärleksrelationer gått åt skogen. Om det inte är så att slaven får vara det underlägsna bihanget som lyfter sin vän/väninna/partner så vet den helt enkelt inte hur den ska göra.

Och samtidigt väcker det en sådan smärta. Det är inte njutbart att vara den sämre. Slaven har varit tvungen att avsluta vänskapsrelationer för att inte totalt gå under när väninnan blivit alltför fokuserad på att lyfta sig själv och sin självkänsla på slavens bekostnad.

Helt klart är detta en av grunderna till slavens totalt frånvarande självkänsla. ”Byggd” – snarare undergrävd – från tidig ålder i alla verksamheter och på alla platser utanför hemmet. Det positiva och jämlika i hemmet lyckades inte motverka de negativa influenserna från andra håll.

Herrens och slavens är relation uppbyggd likadant som det som fungerat innan för slaven. Genom att vara slav visar den öppet att den är underlägsen sin Herre, ja sämre än Herren. Den lyfter Herren.

I vår relation finns nu för första gången en omhändertagande aspekt med. Herren visar genuint att han älskar slaven och vill ta hand om den på bästa sätt. Han använder inte sin makt för att visa att han är bättre och trycka ner slaven så som alla andra har gjort. Han vill att slaven ska må bra.

Om detta i längden är bra för slaven? Tja, vad är alternativet? Är det kanske dags att ge upp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s