Dagens reflektion.

Materialism. Hur kan saker vara så förknippade med ens självbild? Så att när en sak inte fungerar som den ska, får man panik och vill fly och känner sig som sämsta människan i världen?

En del i detta är hybris. Åtminstone slaven har en inre bild av att egentligen vara omnipotent. Den borde klarar precis allting. Inklusive att förhindra sjukdomar, olyckor, slitage och så vidare.

När något sådant uppstår, känner slaven som att den har misslyckats. Den borde ju ha förutsett och förhindrat detta.

Den får väldigt starkt påslag av panikångest när en sak behöver försvinna oväntat. Eller när en växt dör…eller får löss. Då tänker slaven katastroftankar om att göra sig av med precis allting och sen sitta och lida resten av livet.

Den vänder sig alltid till Herren med sina tankar. Idag var Herren mer hörs än vanligt mot slaven och sa att den får reflektera över hur viktiga materiella ting är …och varför.

En annan del med sakers vikt är slavens brist på relationer. Den har färre vänskapsrelationer än den skulle vilja ha. Den tror att saker får större betydelse när man saknar viktiga människor i sitt liv. Detta är i slavens fall svårt att komma tillrätta med. Den behöver bryta sina materiella känslor så att säga och ersätta dem med annat. Men vad?

Herren verkar ha utvecklat sina tankar om hur han vill ha slaven. Det är spännande och nervöst för slaven.

Annons

En reaktion på ”Kort reflektion

  1. När jag var yngre tänkte jag att det var viktigt att ha saker.
    ”Den där kan vara bra och ha”, ”det där behöver jag”.

    Nu försöker jag ha så lite saker som möjligt och bara det som jag verkligen behöver. Jag gör bara saker som jag mår bra av, träning, vara ute mycket, träffa andra människor.

    Saker är inte viktigt, bara om jag behöver dom till en aktivitet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s